Usługi gastronomiczne a ryczałt
Osoba prowadzącą działalność jest kucharzem, którego praca polega na przygotowywaniu posiłków na rzecz firmy X, która jako podwykonawca świadczy usługi gastronomiczne dla restauracji - firmy Y. Zleceniodawca firma X wymaga, aby kucharz korzystał ze sprzętu i narzędzi znajdujących się w ich siedzibie, natomiast produkty do przygotowywania posiłków należą do restauracji Y. Usługi kucharza, czyli przygotowane posiłki, są wydawane i konsumowane w restauracji Y. Kucharz nie przygotowuje napojów, w tym napojów alkoholowych. Działalność gospodarczą rozpoczął w czerwcu 2022 roku i od tego czasu prowadzi książkę podatkową. Zamierza opodatkować przychody z działalności zryczałtowanym podatkiem dochodowym w wysokości 3% od 2023 roku. Kucharz prowadząc działalność nie przekroczył limitu 2 000 000 euro przychodów z tej działalności w roku poprzedzającym rok podatkowy, w którym zamierza skorzystać z opodatkowania w formie ryczałtu. Wnioskodawca złożył również oświadczenie Naczelnikowi Urzędu Skarbowego o wyborze opodatkowania ryczałtem. Wnioskodawca zwrócił się do KIS z pytaniem, czy będzie obowiązywała go stawka ryczałtu w wysokości 3%.
Stanowisko KIS
KIS zgodził się ze stanowiskiem wnioskodawcy. Zdaniem organu podatkowego, skoro osoba prowadząca działalność gospodarczą, której przedmiotem jest świadczenie usług przygotowywania posiłków na rzecz restauracji, a więc działalność gastronomiczna zdefiniowana w art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, to stawka ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3%.